Follow:
TUTORIAL

Create Text in Animated Gifs

Sebelum ni kita dah belajar buat GIFS guna Photoshop. Jom kita sambung balik Tutorial nak buat gifs. Kali ni tutorial nak edit, buat watermark dan letakkan text dekat gambar gifs.

Step1: Buka folder gifs. File->Import->Video Frames to Layer
Dah buka folder tu, tapi tak keluar kan gifs. Sekarang type *.* untuk buka image gifs.
Nanti akan keluar pop-out macam kat bawah ni.
Kalau gifs korang size besar, tick dekat ‘Limit to Every _ Frames’. Lagi besar nombor, dia akan kecilkan size lebih lagi (eg: Kalau frame gifs asal ade 30, letak limit to every 2 frames, nanti end frame yang ada 15. Kalau letak limit  to every 6 frames, end frame yang ada 5) *Notes, lagi besar limit tu, nanti gifs tak berapa nak cantik. Jadi pandai-pandailah korang adjust frame masa buat gifs yang awal-awal tu.*
For tumblr upload, sebelum start nak edit gifs lebih baik korang try save as web device dulu. Tengok berapa size dia sebab nak upload gifs dekat tumblr, limit size 499.9kB. Lepas tu jangan save dulu, cancel eh.
Step2: Nak edit gifs, adjust colouring dan add text, pastikan korang klik dekat layer yang paling atas sekali dekat palette layers sebelum edit.

Lepas dah edit, image jadi macam dekat bawah ni.

 

Step3: Lepas selesai edit, cuba play animation. Tengok okay ke tak. Kalau tak okay boleh betulkan masa dia.

Step4: Dah siap boleh lah Save for Web & Devices.

 

Related posts:

Share:
Previous Post Next Post