Follow:
TUTORIAL

How to Create Animated GIFS Using Photoshop

Create Animated GIFS Using Photoshop
Gambar bergerak (or moving image) juga dikenali sebagai GIFS. Sebutan g-i-f-s atau j-i-f-s sekarang ni semakin popular. So, how can we create animated GIFS using photoshop? Nak cuba buat sendiri? jom belajar buat gifs menggunakan photoshop dengan aplikasi PS CS3 dan ke atas. Let’s create animated GIFS using Photoshop.

How to Create Animated GIFS Using Photoshop

Step1: Burst capture image guna Gom Player (Tekan ctrl+G, klik burst capture)

Pastikan dekat mana directory image yang dicapture tu. Setting yang lain-lain, pandai-pandailah korang adjust.

Step2: Buka PS, klik File->Scripts->Load File into Stack.

Browse image yang dicapture tadi, tekan OK.

Step3: Kerja-kerja seperti nak resize image & crop bolehlah nak buat.

Step4: Sekarang korang kena view Animation. Windows->Animation->Tick.

Step5: Nampak ada button kat Animation tu, klik->Make Frame From Layers.

Step6: Kalau korang play animation tu, macam terbalik kan. Now, klik balik button kat animation, Select All Frames. Klik balik button->Reverse Frames.

 Step7: Adjust masa animation tu.

 Step8: Dah siap, klik File->Save for Web and Devices.

Okay, Done. Kalau nak tahu cara nak letak watermark, text, edit gifs dan nak kecilkan size gifs (especially untuk upload dekat Tumblr), tunggu entry seterusnya.

Related posts:

Share:
Previous Post Next Post